Tjernobylolyckan

Tjernobylolyckan

Klockan hade precis passerat midnatt den 26 april 1996, när den fjärde reaktorn i kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina exploderade. Olyckan skickade ut massor av radioaktiva ämnen i området, men även i resten av världen. Trots att olyckan inte inträffade i Sverige påverkades vi ändå ovanligt hårt. Radioaktiv strålning spreds med regnet, som sedan föll ner över Sverige. De delar som drabbades värst var södra och mellersta Norrland, Uppland, Västmanland och Västerbotten. De som drabbades allra värst var Gävle, Sundsvall och Härnösand. Sovjetunionen försökte mörka olyckan, vilket gjorde att vi i Sverige inte fick någon information om vad som hade hänt.

 

Så fick vi reda på reaktorhaveriet

Måndagen efter olyckan kom Clifford Robinson till sitt jobb på Forsmark. När han skulle gå in i omklädningsrummet gav mätinstrumenten utslag. När flera mätinstrument gett utslag tog man för givet att något fruktansvärt hänt på kärnkraftverket i Forsmark. Ledningen beslutade genast att evakuera personalen, men hur man än fortsatte att mäta kunde man inte hitta någon läcka inne på Forsmark. Först senare samma dag gick Sovjetunionen ut med information om att en olycka skett i Tjernobyl. Då hade man berättat för de anställda och boende i närområdet att de skulle evakueras i tre dagar. Omkring fem procent av det radioaktiva avfallet beräknas ha landat i Sverige.

 

Fisk, svamp och ren blev värst utsatta

Efter olyckan undersökte man livsmedel för att se om de innehöll radioaktiva ämnen. Man kom fram till att det främst var mjölk, kött från renar, sötvattensfisk, bär och svampar som drabbats. Fisk och svamp drabbades mycket hårt, men även renarna fick i sig mycket cesium via maten. Renar äter till störst del lavar, som väldigt enkelt samlar upp radioaktiva ämnen. År 1986 blev cirka 27 000 av 36 000 slaktade renar bortkasserade på grund av att de hade för hög halt av radioaktiva ämnen. Livsmedelsverket har beslutat att alla renar som slaktas ska kontrolleras om de innehåller radioaktiva ämnen. Fiskar i insjön drabbades också starkt av det radioaktiva regnet. Än idag kan det finnas vissa fiskar som har förhöjda halter av radioaktiva ämnen. Idag är det helt säkert att handla mat i mataffärer då de idag inte finns så pass mycket radioaktiva ämnen i livsmedlet så att det kan vara skadligt för människor. Svampar har en extrem hög förmåga att samla på sig radioaktiva ämnen.

 

Vad händer i kroppen vid radioaktiv strålning?

När den radioaktiva strålningen träffar kroppen bildas elektriskt laddade molekyler och atomer, som kallas för joner. De bildar sedan flera främmande ämnen i vävnaden, som i sin tur kan skada cellerna i kroppen. Vilket kan leda till cancer. Får man i sig en för stor dos av radioaktiv strålning kan det vara dödligt. Enligt Aftonbladet var det fler än 800 svenskar som drabbades av cancer efter Tjernobyl. Trots att olyckan inte skedde i Sverige var det radioaktiva nedfall som nådde Sverige tillräckligt starkt för att orsaka cancer.

 

Hur radioaktivt är det i de drabbade områdena idag?

Idag är halterna låga i de drabbade områdena, och det blir bättre och bättre för varje år.

 

pripyat-1366165_960_720